Vad är clubhouse?

Clubhouse är en ny sociala medier app som är helt baserad på röst. I appen skapar man rum som består av två olika avdelningar. En avdelning för lyssnare/åhörare och en avdelning för talare och moderatorer. 

 

De flesta väljer att likna Clubhouse som antingen ett webinar, en livepodd eller ett digitalt mingel. 

 

Clubhouse växer otroligt snabbt och vi kommer nog fortsätta se stor exceptionell ökning av användare då appen har fått väldigt bra och positiv feedback av sina användare.

Vem är clubhouse till för?

Just nu ser man att den största tillströmningen av användare sker i målgrupperna 20 till 45 år. Men det finns såklart användare från 16 år (som är den lägsta tillåtna åldern) och upp till vad vi hört 67 år.

 

På Clubhouse finns det massor med olika ämnen som kan diskuteras och som användare får man välja sina intressen när man registrerar sig men värt att nämna är att det finns verkligen utrymme för alla. Ju fler människor som ansluter desto mer nischat kommer det bli och man kommer successivt att bygga sin krets med människor som man “hänger” med. 

 

Ingen kunde gett Clubhouse en bättre fördel just nu när alla som arbetar hemma pga pågående pandemi saknar precis det som man får i appen. Möjligheten att på ett väldigt lättsamt sätt prata om allt väldigt högt och lågt, ingen har några värderingar (än så länge) och alla är välkomna in och prata som talare i rummen.

Är du redo att ansluta dig till Clubhouse?

Hur får jag en invite?

Att få en invite är inte alltid enkelt i Clubhouse och du behöver ha en kompis som ser dig som en social, glad, trevlig, positiv människa som kan ge värde till medlemmarna i appen. Där du blir prioriterad att få en invite. 

Om detta inte fungerar för dig så kan du alltid använda dina andra sociala kanaler och hoppas att någon vill ge dig en invite, tänk dock på att du måste ge ut ditt mobilnummer till denna personen. 

Om inte detta fungerar så kan vi rekommendera att du blir medlem i Facebook gruppen som heter “Svenska Clubhouse 🇸🇪” där medlemmarna delar ut invites till nya medlemmar varje dag när man får möjlighet.

Grattis 🥳

Nu när du är inne i gemenskapen kommer här en del matnyttig kunskap och rekommenderade första steg.

Lägg till en profilbild

När du väljer en profilbild på Clubhouse, så kan du tänka precis som på de andra sociala plattformarna som finns.

 

Välj en bild som föreställer dig själv där man tydligt ser ditt ansikte

 

Se till att bilden på dig på samma sätt som du ser ut när du är redo att nätverka

Skapa en beskrivning/biografi på din profilsida

 

När du skapar din biografi så är det viktigt att du tänker vad du vill diskutera om i appen och var du är ifrån. 

 

När andra medlemmar ser dig i sökresultaten så visas endast en rad med text, om man däremot klickar på din profil inne i ett rum så visas de tre första raderna. 

 

Moderatorer i rummen använder denna informationen för att se om du kan tillföra eller fortsätta en dialog i ett visst ämne. Därav är det viktigt att denna informationen är tydlig.

Gå med i nya klubbar

 

När du kommer in i appen så kan man via sök knappen hitta klubbar. 

 

Klubbar är grupper där man samlar medlemmar med specifika intressen och ett fantastiskt sätt att hitta likasinnade. 

 

Klubbar kan också skapa upp rum där man diskuterar sitt eller sina ämnen. 

 

Vi rekommenderar att gå med i klubben som heter COMMUNITY.CLUB i denna klubben

Hur skapar du en perfekt “Hallway” ( lista med rum ) i ditt flöde

 

De du följer kommer påverka hur din “hallway” ser ut alltså de rum du ser. Se till att följa de som pratar om ämnen där du finner intresse för att lära dig eller där du kan delge värde.

 

Så när du följer en person så ger du samtidigt behörighet för att visa rummen som denna personen går in i, eller pratar i.

Hur skapar man värde i appen?

Hur bjuder man in nya medlemmar?

 

Just nu fungerar endast appen för iPhone men Clubhouse utvecklare har sagt att man rekryterar för fullt för att så snabbt som möjligt kunna släppa upp för Android och andra enheter. 

 

När du kommer in för första gången så får du 2st invites som du kan använda för att bjuda in andra till Clubhouse. 

 

För att bjuda in så lägger man till deras mobilnummer i sin telefonlista och startar sedan om appen. När du nu klickar på invite knappen så kommer du att kunna hitta din kontakt och skicka iväg ett sms med en invite-länk.

Hur får man fler invites? 

 

Genom att använda appen och vara en aktiv medlem, med detta menas att man gör något av följande: 

 

  • Är en aktiv lyssnare i olika rum
  • Skapar egna rum och bjuder in medlemmar
  • Är aktiv som speaker i olika rum
  • Är moderator
  • Bjuder in nya medlemmar med sina invites

 

Om man har personer i sin telefonlista som registrerar sig i appen och ställer sig i väntelistan så kan man ibland i appen få möjlighet att direkt bjuda in dessa utan att använda en av sina invites. Detta kommer då upp som en notis där du kan klicka på “bjud in”.

Hur skapar man en ny klubb?

 

I appen kan du klicka på din ikon uppe i högre hörnet. Sedan klickar du på kugghjulet som du hittar på samma ställe. Gå ner i listan till alternativ #6 som heter “FAQ / Contact Us” klicka på denna så länkas du till en ny sida. På denna sidan går du ner till FAQ fråga #5 som heter “How can i start a club” öppna upp denna och gå längst ner i texten tills du ser texten “You can find the club request form here” – Klicka på “here”

 

Nu leds du vidare till ett airtable formulär, fyll i detta dokument och klicka på “Submit”. 

 

Nu är det dags att vänta och hoppas att ditt rum blir skapat du kommer också att bli meddelad i appen eller via mail om ditt rum blir skapat. 

 

Här kan du ansöka om att skapa en ny Clubhouse klubb: 

 

Ps. 

Om du skapar 1 rum i veckan, 3 veckor i rad så blir din förfrågan prioriterad av Clubhouse teamet att skapa upp din egna klubb.

Gör INTE dessa misstagen på Clubhouse

Bjuda in människor du inte känner / litar på

 

Om du använder en av dina invites för att bjuda in någon så kommer du att få cred för detta. Samtidigt så får du ett stort ansvar, du kan nämligen bli både begränsad eller blockad från appen om denna personen beter sig illa eller blir reportad av andra användare. 

 

På den användaren som du bjuder in kommer det stå att du var den som bjöd in denna personen med en länk till din profil. 

 

Säg t.ex att denna person som du bjuder in beter sig väldigt olämpligt eller förolämpande i en grupp, då är det väldigt troligt att medlemmarna kollar vem det var som bjöd in denna. 

 

Här finns en stor risk att de även rapporterar dig och om en person blir rapporterad eller t.o.m bannad från appen så kommer detta att ge dig badwill i form av poängavdrag.

 

Så tänk dig för innan du bjuder in någon!

Spela in din skärm på Clubhouse appen

 

Alla har nog tänkt tanken att man vill spela in den konversationen som sker just nu, men gör INTE detta. Appen är programmerad att direkt varna om någon försöker att spela in. Gör du detta flertalet gånger kan du bli bannad från plattformen. 

 

Om man av någon anledning vill spela in sin skärm så kan man ansöka om detta till Clubhouse. Om man blir godkänd för detta så måste man när man skapar rummet använda 

“🔴 REC” efter namnet på sitt rum.

Behöver du en moderator för Clubhouse?

 

Att anlita en moderator är på precis samma sätt som att anlita en moderator till en föreläsning eller webinar. I rum med diskussioner om viktiga ämnen så kan det vara helt avgörande att ha en moderator som är bekväm med plattformen, läser av rummet och vilka åhörare som finns med. Samtidigt som man håller koll på alla talare på scenen och bjuder upp nya talare vid behov. 

 

Moderatorns jobb är även att se till att alla åhörare följer med i rummets agenda och att ge ordet till rätt talare vid rätt tidpunkt.

 

En moderator med många följare leder också till större aktivitet i rummen. 

 

Moderatorn har även den tekniska möjligheten att muta eller ta ner talare från scenen som inte håller sig till ämnet, eller på något annat sätt beter sig på ett sätt som inte passar in i rummet eller Clubhouse riktlinjer.  

 

Om ni är i behov av moderator med starka retoriska färdigheter, många följare och erfaren på plattformen kan ni kontakta oss direkt på info@brightmind.se